dec 11

Derfor skal du holde op med at ryge

Er du stadig i overvejelsesfasen og spekulerer på, om gevinsterne ved at kvitte tobakken står mål med de udfordringer, der ligger foran dig med et rygestop? Så læs med her og få gennemgang af de mange helbredsmæssige fordele, du står over for at høste fra første dag. Din krop begynder nemlig øjeblikkeligt at fungere bedre, og det betyder, at det aldrig er for sent at holde op med at ryge. Ifølge Sundhedsstyrelsen vil en person på 60 år, der holder op med at ryge, i gennemsnit leve tre år længere end ellers. Er man 30 år, når man holder op, kan man se frem til 10 år ekstra sammen med familien og vennerne.

Din krop takker dig allerede tyve minutter efter, at du har slukket din cigaret
Dit blodtryk og din puls bliver nemlig normale igen næsten umiddelbart efter, du har skoddet den sidste smøg, og efter 24 timer er din risiko for blodpropper mindsket. Du vil måske begynde at hoste, men det er kun et godt tegn, da det betyder, at dine lunger begynder at rense sig selv. Og jo længere tid, du kan holde fingrene fra en cigaret, jo bedre vil din krop begynde at fungere,og der kommer løbende nye gevinster til, som kan holde motivationen oppe.

Bedre kredsløb efter tre døgn uden cigaretter
Din krops iltoptagelse og vejrtrækning bliver bedre, din lugtesans vender tilbage, og efter to uger begynder dit kredsløb at blive bedre, og lungernes evne til at bekæmpe infektioner forbedres. Denne proces fortsætter i månederne efter rygestoppet.

Du får mere ro
Efter 3-12 måneder som ikke-ryger vil du sove bedre om natten, hosten bliver sjældnere, og vejrtrækningen bliver lettere. Du oplever, at det at tage trapperne ikke føles som en bjergbestigning, at du har mere luft til at lege vildt med børnene, og formentlig bliver benene trætte før dine lunger, hvis du løber en tur. Er du kvinde, bliver det også lettere at blive gravid.

Risiko for blodprop og nogle kræftformer halveres
Når du kan holde 1-års jubilæum som ikke-ryger, kan du glæde dig over, at risikoen for at få en blodprop nu er halveret, og efter fem år er risikoen for nogle kræftformer også halveret. Efter 10-15 år som ikke-ryger vil din risiko for at få en blodprop være den samme som for en person, der aldrig har røget,og risikoen for kræft i luftvejene vil også være næsten lige så lille som hos en ikke-ryger.

Og så har vi slet ikke nævnt dine omgivelser
Når du holder op med at ryge, sætter du også en stopper for den passive rygning, som dine nærmeste udsættes for. Selv hvis du kun har røget i hjemmet, når du var alene, eller i et separat rum, har røgpartiklerne været tilstede til skade for dine omgivelser. Både familien og vennerne til rygere bliver i et eller andet omfang udsat for en mængde af skadelige stoffer i røgen. I takt med at du holder rygestoppet ved lige, vil de opleve tilsvarende positive effekter ved at indånde en ren luft.