Begynderguide

Er du ny indenfor e-cigaretter? Som ny burger er e-cigaretter opstår der hurtigt mange spørgsmål og udvalget af de mange e-cigaretter kan forvirrende at forholde sig til. Der er dog ingen grund til bekymring. En e-cigaret er meget enkel at bruge og følger du denne simple vejledning, kommer du helt sikkert godt fra start. E-cigaretter er opbygget af primært 3 grundelementer. Batteri, væskebeholder og en brænder. For at komme godt fra start er det vigtigt at du forstår hvordan de 3 dele fungerer og hvordan de anvendes.

Opbygning af e-cigaret

En elektrisk cigaret består af tre grundelementer. Et batteri, en væskebeholder, som også kaldes clearomizer og en brænder, som også kaldes en coil. Batteriet er genopladeligt og har forskellige kapaciteter der måles i mAh. Kapaciteten afspejler hvor længe det kan levere strøm inden det skal oplades. Væskebeholderen er den enhed hvor e-væsken opbevares efter påfyldning. I væskebeholderen på enkelte modeller er der indsat en udskiftelig brænder. Væskebeholderen leveres altid med minimum en brænder, så den er klar til brug. I bunden af tanken finder du et gevind, som passer ind i batteriets gevind.

De to dele skrues sammen og herefter er e-cigaretten klar til brug. For at aktivere e-cigaretten trykkes batteriets knap ind. Knappen holdes inde mens dampen suges ind i munden og slippes herefter. Når batteriet løber tør for strøm, blinker knappen og indikerer at det er tid til opladning. Det kan oplades med den medfølgende oplader og en fuld opladning tager ca. 2-3 timer. Den føromtalte brænder (coil) skal udskiftes en gang i mellem. Hvor ofte afhænger af hvor meget du bruger den, samt hvilken type der anvendes. De lidt dyre brændere holder typisk længere end de billige. Husk at vælge en brænder der passer til væskebeholderen.

Grundelement: Batteri

Der findes mange forskellige typer batterier til e-cigaretter, men fælles for dem aller er, at de aktiveres ved at trykke på en knap. Når knappen holdes nede sendes strømmen fra batteriet ud i væskebeholderen, som herefter fordamper e-væsken. Væsken fordampes ved at opvarme en spolen monteret i brænderen. Man skal huske på at holde batteriets knap ned konstant mens der suges i mundstykket. Når knappen slippes vil e-cigaretten være inaktiv. Det indbyggede batteri i e-cigaretten er et genopladeligt lithium batteri og fås i forskellige kapaciteter angivet i mah (milliampere timer). Standard batterier findes som regel i 650, 1100, 1300 og i nogen tilfælde 1650 mah. mah betyder miliampere timer. Det er altså en måle enhed for hvor længe et batteri kan holde på en opladning. Jo flere mAh batteriet er på, jo længere kan batteriet holde, før det skal lades op igen.

Batterier kommer forekommer med forskellige gevind. Et EGO gevind, kan bruges til væskebeholdere med et EGO gevind, men også væskebeholdere med et 510 gevind. Dette giver rig mulighed for at finde den væskebeholder man bedst kan lide. Dog hvis man vælger en væskebeholder med 510 gevind, vil det komme til at se en smule dumt ud, da det ydre gevind så ikke er skjult af væskebeholderen. Man kan derfor købe en gevind skjuler, man kan bruge i dette tilfælde.

En anden fordel ved at have et batteri med en stor mængde mAh er også at jo færre mAh der er tilbage på batteriet, jo mindre strøm vil den også levere, og derfor bliver mange batterier lidt kedelige det sidste stykke tid, inden de er helt flade for strøm. Her hjælper det også at have et variabelt batteri, da man så kan skrue lidt højere op til sidst, og på den måde få mere strøm ud at batteriet, når det er ved at være tomt.

Nogle batterier kan justeres i hvor kraftige de er. Her kan man altså skrue op og ned for hvor mange volt de giver, og dermed hvor meget damp de laver. Dette gør at man kan kører med lidt højere modstand og stadig få samme damp. Eller køre med samme modstand for at få lidt mere damp, dog holder coils med lidt højere modstand som regel en smule længere. Disse batterier kan som regel justeres ved hjælp af en dreje knap i bunden af batteriet. De kan normalt justeres mellem 3,2V og 4,8V hvilket giver gode muligheder for at indstille den præcis som man gerne vil have den. Disse batterier er derfor en rigtig god opgradering af de normale EGO batterier, som ikke kan justeres.

For at få et overblik over hvor lang tids dampning man kan regne med at få ud af de forskellige batterier har vi opdelt dem på følgende måde. Bemærk! Nedenstående opstilling er vejledende og kan afvige meget afhængig af hvor meget der dampes.

650 mah giver ca. ½ dags forbrug
1100 mah giver ca. 1 dags forbrug
1300 mah giver ca. 1 til 1 ½ dags forbrug
1650 mah giver ca. 1 til 2 dages forbrug
2200 mah giver ca. 2 dages forbrug

Grundelement: Væskebeholder (Clearomizer)

Det kan skabe lidt forvirring at en væskebeholder går under mange forskellige navne. Du skal ikke lade dig forvirre for hvad enten du kalder det en clearomizer, væskebeholder, tank eller mizer, så er det altså én og samme ting vi snakker om.

Nogle væskebeholdere kommer i mange forskellige farver, mens andre kun fås i klar. Det er en smagssag, hvilken farve du foretrækker, det kommer i sin enkelthed an på hvilke farve du bedst kan lide og som du synes passer bedst til dit resterende udstyr. De fleste foretrækker at væskebeholderen er klar, da det er en neutral farver der går godt til det meste. Derudover er den fordel at det er let at se hvor meget væske der tilbage i væskebeholderen. Dette kan være lidt sværere at se i sorte væskebeholdere. Det er dog altid muligt at se væskeniveauet i væskebeholderen uanset farve, så på den måde er farven ikke afgørende.

Opfyldning af væskebeholderen
Det er lidt forskel på hvordan de forskellige væskebeholdere opfyldes. De fleste væskebeholdere i dag opfyldes fra bunden ved at skrue bundbasen ud. Andre, såsom CE4 og CE5 opfyldes fra toppen, ved at skrue mundstykket af. Fælles for væskebeholdere der opfyldes fra toppen er som regel, at når den indbyggede brændere (coils) er brugt op, så skal hele væskebeholderen udskiftes.

Ved opfyldning af væskebeholderen er det meget vigtigt ikke at fylde e-væsken ned i det midterste hul. Hullet i midten er dampkanalen hvor dampen strømmer igennem. Får du fejlagtigt fyldt væsken i hullet, vil det løbe ud af mundstykket og med risiko for at juicen ender i munden, når den tages i brug. Er uheldet ude og du fejlagtigt får fyldt beholderen forkert op, anbefaler vi at du renser kanalen med en strimmel papir med god sugeevne. Du opfylder din væskebeholder korrekt ved at hælde e-væsken ned langs indersiden af beholderens ydrevæg. Vær forsigtig med ikke at overfylde den. Fylder du som udgangspunkt tanken med 2/3 op, er du sikker på at væsken ikke løber over og ned i dampkanalen.

Væskebeholdere i glas og plastik
Væskebeholderens væg er enten produceret i plastik eller i pyrex glas. Pyrex er et ekstra stærkt glas materiale, der er mere modstandsdygtigt end almindeligt glas.

Grundelement: Brænder (Coil)

Hvis brænder lyder fremmed for dig, så fortvivl ikke. Ligesom væskebeholderen har mange navne, har brændere det også. En brænder går under mange alternative navne såsom: Coils, Atomizer, fortsøver og fordamper. Det er igen her den samme ting og man kan ikke sige at nogle navne er mere rigtige end andre.

Inde i væskebeholderen sidder brænderen. Brænderens funktion er at fordampe e-væsken og den er placeret midt i basen som kan skrues ud i bunden af væskebeholderen. Brænderen kan på enkelte modeller udskiftes efter behov.

Brændere skal skiftes en gang i mellem, og alt afhængig af brug holder den 1-4 uger typisk. Herefter indsættes en ny brænder som sælges i løssalg. Brændere kan købes i forskellige ohm varianter. Jo lavere ohm der vælges, des mere damp giver den.

Udskiftning af brænder

  1. Skru brænderen løs af væskebeholderen
  2. Tag brænderen ud af væskebeholderen
  3. Skru selve brænderen og basen fra hinanden
  4. Skru derefter den nye brænder i basen og skru dem i væskebeholderen igen

Hvilen brænder skal du vælge? Det kommer meget an på hvilket batteri du har, og hvor meget damp du gerne vil have. Man kan dog godt sætte nogle regler op for hvornår man bør tage de forskellige modstande. Hvis man har et almindeligt EGO batteri, som man ikke kan justere noget på, bør man gå efter en coil med en modstand på mindre end 2,1 ohm. Jo lavere modstanden bliver jo mere damp vil den lave. Hvis man har et EGO batteri man kan justere på, bør man holde sig over 1,8 ohm, i hvert fald hvis man skruer op for den, da de ellers ikke vil holde særlig længe.

E-væske

Der findes rigtig mange forskellige producenter af e-væske, og i et nuværende ureguleret marked, er der meget lidt oplysning tilgængelig omkring væskerne. Hos QuitSmoke arbejder vi altid ud fra et forsigtighedprincip hvor vi kun forhandler væsker der opfylde de strengeste krav som er på niveau med farmaceutisk produktion. Vi blander derfor ikke væskerne selv, men overlader dette til de største professionelle leverandører i verden.

Alle e-væsker kommer i forskellige smage. De forskellige smage er stort set lugtfrie, men sidder du direkte i en sky af damp, vil det naturligvis kunne duftes, men dampen bliver bliver ikke hængende i længere tid og efterlader ikke en længerevarende lugt. E juicen, uanset producent, kommer dampvæskerne i forskellige grader af nikotin. Som ny damper, kan det være svært at finde frem til hvilken nikotinstyrke du bør starte med. Som udgangspunkt kommer det an på din afhængighed, men det er også afgørende hvilket udstyr du benytter. Med billigt udstyr, vil smag og nikotin udvindelsen være ringere end ved udstyr der koster lidt mere.

Som udgangspunkt kan du regne med følgende:
0mg. – Nikotinfri. Indeholder PG og VG og aroma
6mg. – Mild nikotin. Du ryger ca. 0-10 cigaretter/dagligt.
11/12mg. – Moderat nikotin. Du ryger ca. 10-15 cigaretter/dagligt.
16/18mg. – Stærk nikotin. Du ryger ca. 20 cigaretter/dagligt.
24 mg. – Ekstra Stærk nikotin. Du ryger +20 cigaretter eller cigaretter u. filter.

Husk på, at dette er vejledende og det kun skal fungerer som en indledende guide til dig der ikke har prøvet at dampe før. Som ny er det en rigtig god idé at bestille dampvæske i forskellige styrker for på den måde at finde frem til den væske der passer dig bedst. Når du har fundet den e juice der passer til dit behov, har du mulighed for at trappe ned i nikotinstyre for tilsidst at blive nikotinfri. Dette er et ønske for nogen, mens andre nyder at bevare stimulansen som nikotin giver.

Hvad er der i e-væske?
E-væske indeholder oftest en blanding af Propylenglycol (E1520), Vegetabilsk Glycerin (E422), demineraliseret vand, aromastoffer samt evt. nikotin i en given valgt styrke. Propylenglycol og Vegetabilsk Glycerin udmærker sig ved at fordampe ved relativt lave temperaturer (50-60°C).

Propylenglycol
Bruges bl.a. som fordamper på landets operationsstuer pga. dens antibakterielle virkning. PG bruges også til at fortynde injektions-væsker og som bærestof da PG har evnen til at transportere medicin til luftvejene ned i lungerne ved inhalering. Man kender stoffet fra astmainhalatorer, piller og tabletter samt i flydende form i medicinalindustriens rygestopprodukter – eksempelvis i Nicorettes inhalatorer samt mundsprays. Der kan være nogen der er overfølsomme overfor PG (ca. 1% af befolkningen), og her kan man med fordel anvende en e-væske på basis af udelukkende VG og demineraliseret vand.

Vegetabilsk Glycerin
Bruges bl.a. som hovedingrediens i hostesaft, i glasuren på kager og i mange andre fødevarer som vi alle dagligt indtager. Inden for kosmetikbranchen anvendes det også i mange hudpleje-produkter og salver, som fugtbevarende ingrediens. Glycerin er medicinsk godkendt til inhalation. Begge produkter (PG og VG) anvendes også i forbindelse med røg/damp fra røgkanoner i både alarm- og sikringsbranchen, samt på TV, teater og på diskoteker.

Aromastoffer
Er meget ofte de samme som anvendes i forbindelse med frem-stilling af slik, mad- og drikkevarer. De giver e-væsken en given smag.

Nikotin
Man kan tilsætte sin e-væske nikotin for at gøre en eventuel overgang fra analoge cigaretter til e-damp nemmere og uden ubehagelige abstinenser, så man undgår det nikotinbehov som findes i almindelige cigaretter. Ofte nedtrapper man mængden af nikotin i helt sit eget tempo. Der findes i øvrigt rigtigt mange dampere, som slet ikke har nikotin i deres e-væske, men alligevel damper, alene for hyggens skyld.

Der er til dato ikke påvist nogen sammenhæng mellem nikotin og kræft, og flere forskere sammenligner, uafhængig af hinanden, nikotinens effekt og virkning med koffein (kaffe, the, cola, energidrik) og theobromin (kakao og mørk chokolade).

Læs om dine fordele

Der er rigtig mange fordele ved at skifte røgen ud med damp. Faktisk forstår vi slet ikke hvorfor der stadig bliver solgt cigaretter. Læs mere om de mange fordele!

Læs mere her